Planeta

Poljski grad hoće šarene pešačke prelaze

Grad Lovič u centralnoj Poljskoj odlučio je da svoju folklornu tradiciju koja je dospela i na listu nematerijalne svetske baštine Uneska prenese i na ulice i pešačkim prelazima, dodao je i vesele boje lokalnih nošnji, ali sada se bori protiv propisa da zebre na ulicama smeju da imaju samo bele pruge.

Za sada na tri pešačka prelaza u gradu između belih pruga zebre pojavile su se i tipične zelene, plave, crvene i oker pruge sa nošnji i kao podsećanje na čuvenu lokalnu versku procesiju žitelja Loviča u narodnim nošnjama koja je na listi Uneska.

"Želeli smo na taj način da naglasimo našu tradiciju u Loviču. Na pozitivan način da istaknemo naše poreklo", kazao je za današnju Gazetu viborčku gradonačelnik grada od oko 28.800 stanovnika Kšištof Kalinjski.

Iako je većina oduševljena, posebno deca kojoj nove zebre liče na dugu, neke je podsetila na dugu kao simbol LGBT populacije, nepopularan u tradicionalnim katoličkim krugovima u Poljskoj, i policiji je stigla dojava da zebre krše propise jer nije belo-crna.

I policija je birokratski protumačila zakon da su pruge isključivo bele i naredila je da se šarenilo folklornih motiva za prešačkih prelaza ukloni, ali gradske vlasti se ne predaju.

Gradonačlenik Kalinjski odbio je da vrati zebre u prvobitno stanje jer je analiza propisa pokazala da pruge moraju da budu bele i vidljive, ali da zakon ništa ne govori o prostoru između belih pruga i ne naređuje da mora da bude prazan.

Izvor: n1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top