Planeta

Da li je pušenje nargile štetno?

Pušenje nargile sve je popularnije među mlmladima, ali zdravstveni radnici upozoravaju da se radi o vrlo štetnoj navici. S druge strane, oni koji duže vreme puše narginulu kažu da se njena štetnost ne može ni porediti sa cigaretama.

Sat vremena konzumiranja nargile jednako je 100 - 200 popušenih cigareta, podaci su istraživanja Svetske zdravstvene organizacije, upozoravaju iz asocijacije YX. Ova brojka od 100 -200 zavisi od načina pušenja nargile, uvlačenja dima i dužine zadržavanja u prostoriji gde se nargila konzumira.

"To je jedan ozbiljan trend, problem društva Bosne i Hercegovine obzirom da mnogi ni ne prepoznaju to kao potencijalno opasno. Mi smo radili i pokazalo se da je od 195 ispitanih nastavnika, koji su upitani da li znaju šta se nalazi u nargilama i šišama, samo jedna učesnica je dala tačan odgovor", kaže Feđa Mehmedović, programski lider Zdravlje i zdravi životni stilovi Asocijacije XY.

U nargili su opasni duvan, ugalj, ali i sama aroma.

S druge strane oni koji su dugo godina u ovom biznisu tvrde suprotno. Cigarete i nargila se ne mogu izjednačavati, a nargila kažu, nije ni približno štetna. U jednom kilogramu arome ima 19 odsto duvana - što se ne može ni porediti sa štetnosti cigareta.

"Otišao sam u Zavod za javno zdravstvo FBiH i testirao ovu aromu za nargilu, gde sam dobio nalaz da bez problema može ići u prodaju i da nema štetnosti ni blizu. Što je jako bitno, 0 posto katrana ovde ima. Evo, ovde imate sastav da je od prirodnog glicerina, meda", kaže Ahmed Puškić, vlasnik nargila bara.

Mišljenja javnosti u BiH su podeljena. Dok jedni uživaju u dimu nargile - drugi joj i nisu baš naklonjeni.

"Moje mišljenje je da bolje da nargilu ispuše danas nego da alkohol konzumiraju. Nargila nije toliko štetna kao cigareta".

"To je nešto najbolje, veruj, ovo menja sve. Ćeif je neki pušiti nargilu".

"Omladina jako puno koristi, nezdravo, ne bih preporučio nikome".

Zagovornici nargile tvrde da nemaju ništa protiv Zakona koji će regulisati upotrebu duvana, ali da nargila treba biti odvojena od toga.

Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top