Planeta

Konobari imaju stresniji posao od neurohirurga

Nova studija je pokazala da zahtevni poslovi koji zaposlenima ne ostavljaju mnogo kontrole, najgore utiču na mentalno i fizičko zdravlje ljudi.

Nije tajna da je konobarisanje težak posao. Ipak, nova studija, pokazala je da konobari trpe gori stres od neurohirurga.

Istraživanje koje su sproveli naučnici Južnog medicinskog univerziteta u Guangdžouu u Kini, obuhvatilo je podatke iz niza studija sa ukupno 138.700 ispitanika, u kojima je ispitivana veza između stresa i radnog mesta.

Koristeći te podatke, naučnici su klasifikovali poslove u četiri grupe, na osnovu toga koliko su psihološki zahtevni i koliko kontrole ostavljaju zaposlenom.

Među najstresnijim poslovima našlo se konobarisanje, a utvrđeno je i da uslužni delatnici iz ove grupe imaju 22 odsto veći rizik od moždanog udara u odnosu na ljude sa manje stresnim poslovima.

Neurohirurg se, dakle, možda oseća mentalno i fizički iscrpljeno posle svog radnog dana, ali je zato više cenjen od konobarice i svakako ima više kontrole nad onim što radi.

Takođe, zbog smenskog rada, konobari i konobarice imaju lošije životne navike, češće piju i puše i skloniji su mentalnim problemima.

"Stresan posao se vezuje za rizik od srčanih bolesti, ali su istraživanja koja su se bavila proučavanjem tog fenomena davala oprečne rezultate. Moguće je da stresni poslovi u kombinaciji sa nezdravim navikama dovode do većeg rizika", zaključuje Dingli Su sa Južnog medicinskog univerziteta.

Izvor: B92

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top