Planeta

Plavi kit - opasna internet igra ili neproverena priča?

MUP je reagovao na vest o navodno opasnoj igri na društvenim mrežama pod nazivom "Plavi kit". Ona je, prema medijskim napisima uzela više desetina mladih života, a MUP upozorava na oprez, kao i da pojavu igre prijave policiji. Ima, međutim, stručnjaka koji sumnjaju u proverenost i istinitost priče.

"Plavi kit" dolazi iz Rusije, navodi maloletnike da 50 dana izvršavaju razne zadatke, ustaju u 4.20 ujutru, gledaju horor filmove, samopovređuju se da bi poslednjeg dana na nagovor tzv. kuratora ili virtuelnog gurua sebi oduzeli život - prenose mediji u regionu i svetu. Na potencijalnu sajber pošast oglasio se i MUP Srbije uz apel građanima da pojavu takve "video igre" prijave policiji.

Ova opasna igrica prisutna je u mnogim državama i zbog nje je navodno stradalo više desetina maloletnika. Zato će Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije pojačati aktivnosti ka smanjenju opasnosti od eventualne pojave igrice „Plavi kit“, naveo je MUP.

U MUP-a za N1 objašnjavaju da nema ni regionalnih, ni svetskih upozorenja koja su do njih stigla zvaničnim putem, i nijednog zabeleženog slučaja kontakta sa igrom koja je navodno preplavila društvene mreže. Na apel su se, kažu, odlučili zbog medijskog izveštavanja i zbog prevencije.

Međutim, u fondaciji SHARE pozivaju na opreznost - kažu da nije u pitanju video-igra i tvrde da postoje dokazi da se radi o lažnoj vesti.

"MUP ima ozbiljnu obavezu da kada izlazi sa ovakvim saopštenjem u javnost, proveri svoje izvore i proveri informacije. Ali bez obzira što MUP iznosi neke informacije, takođe i mediji imaju dužnost da pre nego što prenesu MUP-ovo saopštenje urade proveru da li je zapravo ta informacija tačna i da li je relevantna za javnost", ocenio je Đorđe Krivokapić, iz SHARE fondacije.

Bezbednost dece na internetu i njihov kontakt sa nepoznatim osobama je važna tema i zahteva ozbiljan pristup. Da takva komunikacija nosi sa sobom veliki rizik, naročito po usamljenu i decu bez podrške, smatra psihoterapeutkinja i profesorka Nevena Čalovska Hercog.

"Kontakt preko društvenih mreža je visoko zavodljiv jer jednim klikom čitav spektar različitih potreba se čini da može biti zadovoljen. Ali je zaista i zabluda istovremeno i veliki rizik. Naročito deca koja provode jako puno vremena na uštrb drugih kvalitetnih aktivnosti, zadovoljavanje svojih drugih razvojnih potreba, druženja sa drugom decom", kaže Nevena Čalovska Hercog, psiholog i psihoterapeut.

Digitalna pismenost i kritičko razmišljanje su neophodni za izbegavanje sajber rizika, dodaju IT stručnjaci, dok psiholozi podsećaju roditelje da svojoj deci moraju biti sigurna baza kako bi ih sačuvali od različitih izazova.

Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top