Odžaci

Muzejska jedinica u Odžacima nabavila nove vitrine za izlaganje

Muzejska jedinica u Odžacima nabavila je nove vitrine za izlaganje vredne arheološke građe. U njima su izloženi eksponati iz perioda praistorije koji čine deo stalne postavke muzeja.

Pokrajinski sekretarijat za kulturu je na konkursu odobrio 250.000 dinara za opremanje Muzejske jedinice u Odžacima. Tim sredstvima kupljene su tri velike uspravne vitrine, dve zvonaste vitrine i pet panoa koji su namenjeni za izlaganje pratećih tekstova.

Nove vitrine ne samo da su vizuelno prostor muzeja učinile lepšim, već odgovaraju i svim najsavremenijim muzeološkim standardima, kaže Verica Tanasić, arheolog Muzejske jedinice u Odžacima.

- Na konkurs smo se prijavili sa projektom koji je predviđao zamenu starih vitrina koje su dotrajale i koje potiču iz osamdesetih godina. Bile su i oštećene, a i materijal koji se u njima izlaže bio je nepregledan. Može se to i danas videti u delu muzeja gde nisu zamenjene vitrine. Stare vitrine nisu mogle ni da se zaključaju, što je jako važno zbog bezbednosti izloženih eksponata – kaže Tanasić.

Prema njenim rečima, izloženi eksponati su sada obezbeđeni, većina vitrina ima sistem za zaključavanje. Eksponati su pregledniji za posetioce jer velike vitrine raspolažu sa neonskim osvetljenjem, a imaju i deo za odlaganje inventara.

Područje opštine Odžaci ljudi naseljavaju još od perioda praistorije, što potvrđuju i brojna arheološka nalazišta. Među njima je najpoznatije ranoneolitsko nalazište Donja Branjevina kod Deronja, na kome je pronađena i izuzetno vredna figurina boginje plodnosti, nazvana “Crvenokosa boginja”.

Većina eksponata sa nalazišta Donja Branjevina čuva se u Muzejskoj jedinici u Odžacima, dok se originalna “Crvenokosa boginja” nalazi u sefu banke. U Muzejskoj jedinici, u jednoj od novih vitrina, izložena je replika te figurine u prirodnoj veličini koju je muzeju poklonila kompanija “Magna siting” iz Odžaka.

U Muzejskoj jedinici izložen ostatak “karavukovačkog” mamuta

Vredna zbirka Muzejske jedinice u Odžacima raspolaže sa oko 3.000 eksponata, među kojima je i deo butne kosti odraslog mamuta koja je pronađena u Karavukovu pre više godina.

Kost te praistorijske životinje je do sada čuvana u depou Muzejske jedinice, a od nedavno je izložena u toj ustanovi i posetioci je mogu videti kao deo stalne postavke.

- Pretpostavka je da je Dunav doneo kost i da je ona otkrivena prilikom vađenja građevinskog materijala iz reke. Možemo reći da je mamut živeo i umro u radijusu 50-100 kilometara i da je na ove prostore verovatno emigrirao iz nekih drugih krajeva – kaže arheološkinja Verica Tanasić.

Izvor: ico.rs

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top