Odžaci

UŽ "Zlatne niti" prva nagrada na međunarodnoj manifestaciji Dunavski vez

Udruženju žena “Zlatne niti” iz Deronja pripalo je prvo mesto za najbolji ručni rad u vezu dunavskog cveta i dodeljena originalna ručno rađena bačka narodna nošnja, kao glavna nagrada na nedavno održanoj međunarodnoj manifestaciji “Dunavski vez" u Bačkoj Palanci.

1Zadati motiv tehnikom ručnog veza, koji zahteva poseban način rada, na licu mesta je u roku od dva sata, uspešno uradila Ljiljana Nikolić uz pomoć ostalih članica deronjskog udruženja, što je od petočlanog žirija ocenjeno najvišom ocenom, sa ponosom za Radio Odžake kaže Božana Mijin, predsednica Udruženja žena “Zlatne niti” iz Deronja.

Deronjčanke su izuzetno zadovoljne ovim uspehom, jer su u jakoj konkurenciji pokazale svoju umešnost u izradi ručnih radova i negovanju narodne tradicije, kaže predsednica Mijin i ističe da je manifestacija bila dobro organizovana i posećena.

3Manifestacija “Dunavski vez” je po peti put održana u organizaciji Udruženja žena “Zlatne ruke” iz Bačke Palanke, a zamišljena je kao skup velikog broja ljubitelja ručnih radova sa područja dunavske regije sa ciljem sakupljanja narodnih nošnji i otvaranja Muzeja nošnji u Bačkoj Palanci. Ideju podržavaju svi učesnici manifestacije i organizatorima na poklon ostavljaju deo neke nošnje ili komad ručnog rada.

Svoje aktivnosti i proizvode ove godine je predstavilo oko pedeset udruženja žena iz zemlje i inostranstva. Tako su posetioci mogli na jednom mestu da vide mnoštvo ručno rađenih umetnina – od vezenih radova, prelepih narodnih nošnji, bordura sa područja dunavske regije, do pletenih i heklanih šara i dekupaža.

2Deronjčanke su imale i jedan od najlepše uređenih štandova, a njihove izložene rukotvorine su privukle veliku pažnju brojnih posetilaca koji nisu mogli da veruju da takvi vezeni radovi još uvek na ovim prostorima postoje, kaže naša sagovornica i dodaje da planiraju učešće i na 9. Sajmu stvaralaštva seoskih žena koji će biti održan 14. oktobra u Bačkoj Palanci.

Inače, svakog četvrtka u Etno kući u Deronjama mogu se pogledati ručni radovi članica Udruženja “Zlatne niti” i uz prijatno druženje probati vruće krofne koje zlatne ruke Deronjčanka vešto pripremaju.

Izvor: ico.rs

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top