Kula

Kula je jedno od najstarijih srednjovekovnih naselja Bačke. Na prostoru današnjeg naselja početkom XVI veka, posle Mohačke bitke, postojalo je manje zemljano utvrđenje, kula, s turskom vojnom posadom i sa manjim brojem unaokolo naseljenih Srba i Bunjevaca. Pretpostavlja se da je po ovoj zemljanoj kuli celo naselje kasnije ponelo ime.

Opština Kula smeštena je na plodnoj vojvođanskoj ravnici, na raskrsnici puteva između tri velika grada Novog Sada, Sombora i Subotice. Nalazi se uz granicu dve zemlje Evropske unije (Hrvatska i Mađarska), na strateškoj poziciji između dva velilka panevropska koridora - reke Dunav (Koridor 7) i autoputa E75 (Koridor 10).
Opština je dobro povezana sa čitavim regionom jugoistočne Evrope mrežom putnih, železničkih i rečnih koridora i aerodroma, što je čini veoma atraktivnom investicionom destinacijom.

Opštinu čini sedam naseljenih mesta: Kula, Crvenka, Sivac, Ruski Krtur, Lipar, Krušćić i Nova Crvenka.
Prepoznatljiva je kao multinacionalna i multikulturalna sredina u kojoj se različitosti neguju i čuvaju.

Opština Kula poznata je i po najkvalitetnijem obradivom zemljištu u ovom delu Evrope, omiljenim crvenačkim JAFA slatkišima, krsturskoj paprici, prvom vetroparku u Srbiji.
Prepoznatljiva je i po jednoj od najopremljenijih industrijskih zona u Srbiji, prirodnim lepotama Malog Stapara, ali i po raznovrsnim manifestacijama koje se održavaju u svim naseljenim mestima.

Opština Kula nudi idelne uslove za sve investitore koji žele da započnu ili prošire svoje poslovanje u regionu jugoistočne Evrope: bescarinski pristup tržištu Rusije i drugim važnim tržištima u Evropi i Americi, niži operativni troškovi, kvalifikovana radna snaga po konkurentnim cenama i certifikovano povoljno poslovno okruženje.
Lokalna ekonomija je najviše oslanja na poljoprivredu – u najvećoj meri na ratarstvo što i ne čudi s obzirom da raspolaže sa 185.000 hektara najkvaitetnijeg obradivog zemljišta.

Opština raspolaže sa više od 450 ha površine za izgradnju industrijskih zona. Najznačajnija se nalazi na magistralnom putu M-3. Industrijska zona u Kuli ima kompletno opremljenu industijsku zonu i jedna je od najopremljenijih u Srbiji.

Opštinski uslužni centar Kula – „Građani na prvom mestu“ predstavlja primer novog odnosa prema građanima, u kome stranke svoje poslove obavljaju na jednom šalteru, bez ranijih birokratskih poteškoća.

U Kuli je otvoren prvi vetropark u Srbiji, u čiju je izgradnju, italijansko-srpska kompanija MK Fintel vind uložila 15 miliona evra.

Opština je multinacionalna zajednica Srba, Mađara, Rusina, Crnogoraca, Ukrajinaca, Hrvata i drugih naroda. Jedinstveno stvaralaštvo multinacionalne kulture najbolje se vidi u institucijama, organizacijama, udruženjima građana i nacionalnih zajednica koje svoje kulturno nasleđe neguju u tradicionalnim manifestacijama.

Pored prehrambene industrije i poljoprivrede koje su vodeće privredne grane opštine, značajan doprinos razvoju daju i građevinstrstvo, trgovina, ugostiteljstvo, saobraćaj i ostale uslužne delatnosti.

Ovde svoja interesovanja mogu zadovoljiti turisti raznolikih afiniteta i interesovanja, od zaljubljenika u izletnički i industrijski turizam na Malom Staparu do ljubitelja vinskog turizma, lova i ribolova i seoskog turizma.

Opština Kula poseduje veliki potencijal geotermalnih voda. Prostorni plan opštine Kula izdvaja kao veoma pogodan, lokalitet "Razvala" za banjsko - turističke i rekreativne sadržaje i aktivnosti.

Kroz opštinu Kula protiče Veliki Bački Kanal, koji predstavlja veliki potencijal za nautički turizam, ribolovni turizam i za razvoj vodnog saobraćaja. A tendencija razvoja je usmerena ka očuvanju životne sredine i iskorišćenju potencijala koji kanal nudi.

Turistička organizacija Opštine Kula zajedno sa fondacijom Stari podrumi Telečke visoravni i udrženjem vinogradara i voćara Stari podrumi radi na saniranju i dovođenju podruma u funkciju kako bi opet predstavljali atrakciju i deo turističke ponude Opštine Kula.

Kao posebnu zanimljivost ističe se činjenica da se u jednom od podruma čuva punionica pića, koja je napravljena 1876. godine, a koristila se u periodu trianestogodišnje prohibicije u Americi.

Opština Kula je stabilna i prosperitetna sredina, ekonomski razvijena, sa uređenom infrastrukturom i visokom ekološkom svešću, u kojoj su zdravstvene, obrazovne, kulturne i sportske institucije prilagođene potrebama građana.

Prepoznatljiva je po turističkoj ponudi, gostoprimstvu i zdravoj hrani.
Opština Kula je evropska, efikasna lokalna zajednica, otvorena za saradnju, etnički raznovrsna, sa jednakim mogućnostima za sve.

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top