Kula

Opština Kula bez ginekologa

Dom zdravlja napustilo petoro lekara, a zamene nema zbog uredbe o zabrani zapošljavanja. Normativ - jedan specijalista na 6.500 žena ispod 15 godina, a u opštini ih je 19.000

Pacijenti Doma zdravlja u Kuli ostali su bez petoro lekara, zbog čega će morati da odlaze u zdravstvene ustanove u Somboru i Vrbasu, ili da u svojoj opštini duže čekaju na red u specijalističkim ambulantama. U penziju su otišla dvojica specijalista za plućne bolesti, internista, ginekolog i stomatolog, a za njih četvoro Dom zdravlja ne može da obezbedi zamenu zbog uredbi koje je donela Vlada Srbije.

- Plućne lekare više nemamo, jer je država ugasila antituberkulozne dispanzere u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i specijaliste pneumoftiziologe zamenila pulmolozima kao supspecijalistima interne medicine, koji mogu da rade samo u bolnicama. Uprkos toj uredbi, zadržavao sam dvojicu pneumoftiziologa sve dok nisu ispunili godine za odlazak u penziju, a na njihovo mesto ne mogu da primim nove lekare zbog državne uredbe o zabrani zapošljavanja u zdravstvu. Plućni bolesnici iz kulske opštine sada će morati da idu u somborsku ili vrbasku bolnicu i da se sa nalazima vraćaju kod svojih lekara opšte prakse da im prepišu lekove ili pumpice za bronhitis ili bronhijalnu astmu - iznosi direktor Doma zdravlja u Kuli dr Žarko Ševin.

Stanovnici Sivca, sela sa oko 8.000 stanovnika, ostaće bez stomatologa, a pacijente u kulskoj opštini će, umesto trojice, ubuduće lečiti dvojica internista.

- Normativ je da jedan pacijent dolazi na 20.000 stanovnika, a u kulskoj opštini ih ima oko 43.000. Međutim, ne možemo se baviti samo normativima, jer podaci govore da Srbija u Evropi prednjači po učestalosti kardiovaskularnih bolesti, a Kula je tipična u tom pogledu. Situacija je na nivou zemalja centralne Afrike kad je reč o ginekolozima, jer više nemamo nijednog, a normativ je da bude zaposlen jedan na 6.500 osoba ženskog pola starijih od 15 godina. U opštini je blizu 19.000 žena, što znači da bi trebalo da imamo tri ginekologa. Država je, na sreću, pristala da finansira prijem jednog ginekologa na neodređeno vreme, pa smo raspisali konkurs - navodi dr Ševin.

Prema njegovim rečima, kulski Dom zdravlja, koji je nekad zapošljavao tri ginekologa, ostao je bez „ženskog lekara“ zbog loše kadrovske politike prethodnih godina.

- Obuka za ginekologa traje pet godina, pa je lekare na tu vrstu specijalizacije trebalo uputiti 2008. ili 2009. godine. Međutim, u Domu zdravlja nije se gledalo ni dve, a kamoli pet godina unapred - naglašava dr Ševin.

PROSEČNA STAROST LEKARA 55 GODINA

U DOMU zdravlja u Kuli, koji ima stanice u šest naselja u opštini, nije vođeno dovoljno računa ni o zapošljavanju lekara opšte prakse. Doktor Ševin ističe da o tome svedoči podatak da je prosečna starost lekara opšte prakse u zdravstvenim stanicama u Kuli, Crvenki, Sivcu, Ruskom Krsturu, Kruščiću i Liparu - 55 godina.

Izvor: Novosti

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top