Kula

Holandski „Velbek“ investira u Kulu

U Opštini Kula potpisan je sporazum o saradnji firme "Seveplan", sestrinske firme holandske kompanije "Velbek" i Zemljoradničke zadruge "Kuljanka" koja će ustupiti zemljište za proizvodnju sadnica voća. "Velbek" je do sada investirao oko 450.000 evra u proizvodnju sadnog materijala.  ...

Proizvodnja sadnica jabuka počela je kao pilot projekat na parcelama srednje stručne škole u Crvenki. A škola danas ima 10.000 sadnica, te obrađeno zemljište sa sistemom "kap po kap".

Holandska firma "Velbek" najveći je evropski proizvođač sadnog materijala. Prema sporazumu koji su potpisali sa Zemljoradničkom zadrugom "Kuljanka". Mogu da koriste i njihove parcele te uposle 20 radnika.

"Ovde imamo pet vrsta jabuka. Plan nam je da sadnice plasiramo u Srbiji, a delom i na rusko i evropsko tržište", kaže za RTV Nenad Purić, zamenik direktora "Seveplanta", sestrinske firme holandskog "Velbeka."

Za Zemljoradničku zadrugu "Kuljanka", prema rečima direktora Mirka Milutina, ovo je dobar posao jer će zemljište umesto ratarske proizvodnje biti iskorišteno za profitabilniju voćarsku.

Pomoćnik predsednika opštine Kula Vladan Krtolica je istakao da je ovo jedna od najznačajnijih investicija, te da je sporazum garant da će "Velbek" ostati u Kuli.

Ako se zna da je za formiranje jednog hektara sadnica potrebno do 30.000 evra, nije teško izračunati da je "Velbek" u Kuli investirao 450.000 evra.

Cilj ovog projekta je, rekli su nam u "Velbeku", da i voćari u Srbiji dobiju kvalitetan sadni materijal kao njihove kolege u Evropi.

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top