Kula

Posle rasprodaje kulske "Eterne" bivšim radnicima po 20 dinara

Na završetku stečaja u Fabrici koža „Eterna“ u Kuli, mnogi od 118 bivših radnika ovog preduzeća, koji za neisplaćene minimalce potražuju pojedinačno od 600.000 do 800.000 dinara, dobiće na ime zaostalih plata po 20, 50 i 80 dinara, a neki bi čak trebalo da vrate oko 10.000 dinara!

Spisak isplate od prodaje fabričke imovine, koji je stečajni upravnik dostavio Privrednom sudu u Somboru, izazvao je gnev radnika, koji su podneli prigovor stečajnom sudiji Oliveri Panjković Miljenović, a uložili su i žalbu Ustavnom sudu Srbije. Oni traže da im se izmire sve zarade po izvršnim sudskim rešenjima, koje su im zakinute od 2007. godine pa do odlaska kožare u stečaj u julu 2010. godine, kao i da im se poveže radni staž i isplate akcije preduzeća.

- Šokirani smo „deobom“ stečajnog upravnika, koji je na spisak za isplatu stavio penzionere, zatim ljude koji nikad nisu radili u „Eterni“, kao i mrtve radnike. Meni firma duguje 790.000 dinara, a prošle i pretprošle godine dobila sam od Fonda solidarnosti Srbije ukupno 135.000 dinara za devet zaostalih minimalaca. Trebalo bi da mi u prvom isplatnom redu potraživanja, a reč je o 12 minimalaca i povezivanju radnog staža za dve godine, bude isplaćena razlika do 187.160 dinara, ali se ispostavilo da mi, prema spisku stečajnog upravnika, ne sleduje ništa. Jedino bi iz trećeg isplatnog reda, u kojem potražujem 655.000 dinara, trebalo da dobijem 500 dinara - ogorčena je radnica Valentina Vujović.

Stečajni upravnik „Eterne“ Predrag Ljubović ističe da će od rasprodate fabričke imovine „svaki radnik dobiti ponešto“.

- Pojedini će dobiti 150.000 dinara, drugi 60.000 ili 20.000 dinara, a neki po 80, 50 i 20 dinara. Ima radnika koji su od Fonda solidarnosti dobili više novca nego što su potraživali u prvom isplatnom redu, pa bi oko 10.000 dinara trebalo da vrate, ali će biti pošteđeni toga. Fondu solidarnosti će biti vraćena pozajmica radnicima za devet minimalnih zarada. Za isplatu ostalih plata u trećem isplatnom redu preostalo je samo toliko novca da radnici dobiju po 0,077 odsto potraživanja. Podela je sačinjena na osnovu sudskih dokaza i rešenja, a ne prema „rekla-kazala“ - napomenuo je Ljubović.

Bivši radnici „Eterne“ odlučili su da podnesu tužbu sudu u Strazburu, ali je pre toga trebalo da se obrate Ustavnom sudu Srbije.

- Privatizacija fabrike je nasilno i nezakonito sprovedena, a preduzeće je potom gurnuto u stečaj-bankrot, a ne u radni stečaj. Radnici su opljačkani, a prijave koje smo podnosili policiji i inspekciji za privredni kriminal tužilaštvo je stavljalo ad akta - napisao je u ustavnoj žalbi predsednik Udruženja manjinskih akcionara „Eterne“ Radosav Gibulović.

MILIONI ZA STEČAJNOG UPRAVNIKA

MNOGO bolje od radnika finansijski je prošao stečajni upravnik „Eterne“ Predrag Ljubović, kojem je za rasprodaju kulske kožare određena premija od 4,3 miliona dinara, čiji je veći deo već primio, a ostalo je da mu bude isplaćeno još 1.760.000 dinara.

MOGLA DA RADI

POGONI „Eterne“ su prodati u bescenje, a njene mašine su otišle u staro gvožđe. 

- Rukovodstvo koje je upropastilo fabriku tvrdilo je da kožarstvo nema perspektivu, a posle gašenja „Eterne“ otvorena je kožara u BiH, kojoj svi naši bivši dobavljači isporučuju sirovinu - navode radnici.

Izvor: Novosti

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top