Kula

Zagađivanje vodotokova u opštinama Kula i Vrbas

Veliko zagađivanje vodotokova u opštinama Kula i Vrbas se nastavlja. U kanal I-61 koji paralelno sa Velikim bačkim kanalom teče između ova dva grada, kroz atmosferske ispuste otpadne vode mogu da šalju na desetine privrednih subjekata i fizičkih lica, a još uvek nije jasno ko je izazvao poslednje hemijsko zagađenje.

Nedavni ekološki incident u Kuli na kanalu I61 dobio je novi obrt. Podsetimo, ekološka udruženja optužila su Kulski komunalac kao zagađivača, ali su analize prirodno matematičkog fakulteta koje je koristila inspekcija pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine pokazale da u otpadnim vodama koje ispušta komunalac ne postoji nedozvoljeno hemijsko zagađenje.

6,5 kilometara nizvodno od ispusta kulskog komunalca zabeleženo je zagađenje koje izgleda kao hemijsko, ali mnogo gore je što se kanal I61 čitavom dužinom koristi kao otvorena septička jama. U Opštini Kula kažu da u ovom slučaju nemaju nadležnosti.

Kada je u pitanju zagađenost kanala I61 na potezu od Kule do Vrbasa najneverovatnije deluje podatak da je javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine pre samo 2 meseca obavilo temeljno izmuljavanje vodotoka i uređenje priobalja.

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top