Kula

Otvorena izložba fotografija, dokumenata i etnografskih eksponata o kolonizaciji Crnogoraca u Kulu

Povodom 71. godine od doseljavanja Crnogoraca u Kulu, 25. novembra 2017. godine u prostorijama firme “Žitomedija” d.o.o. otvorena je izložba fotografija, dokumenata i etnografskih eksponata o kolonizaciji. Izložbu je otvorio inicijator i organizator obeležavanja doseljavanja Crnogoraca u Kulu, Žarko Popović. Pored brojnih gostiju, događaju su prisustvovali generalni konzul Crne Gore u Srbiji Miodrag Kankaraš, predsednik Crnogorskog Nacionalnog saveta Miodrag Becić, potpredsednik Nacionalnog saveta Crnogoraca i predsednik Udruženja Crnogoraca opštine Kula Slobodan Balandžić.

Izložba će biti otvorena radnim danima od 7 do 15 časova. U okviru svečanosti održan je prigodan program u kojem su učestvovali zdravičar Boško Miljanić i guslari Pero Vujović i Neđo Strajko.

Kolonizacija Crnogoraca u Vojvodinu odvijala se u periodu 1945-1948. godine u specifičnim istorijskim uslovima. Prema podacima u Crvenku je naseljeno oko 520 porodica iz Crne Gore sa ukupno 2720 članova. Jedan broj kolonističkih porodica je odustao od kolonizacije i vratio se u svoj rodni kraj. Najveći broj crnogorskih porodica je bio iz tadašnje NR Crne Gore ( oko 470 ), kolonista crnogorskog porekla sa Kosova i Metohije ( oko 40-ak ) i oko 10 porodica kolonista crnogorskog porekla iz NR Makedonije.

U opštini Kula još uvek živi značajan broj učesnika istorijske kolonizacije, ali stasava i treća generacija potomaka Crnogoraca koji su rođeni u ravnici.

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top