Kula

Otkrivena spomen ploča kulskih Nemaca u Ulmu

Krajem septembra svečano je otkrivena spomen ploča kulskih Nemaca na zgradi Muzeja podunavskih Švaba u nemačkom gradu Ulmu. Na spomen ploči upisano je: Kula u srednjoj Bačkoj, Srbija, od 1745 do 1945, 200 godina mirnog suživota sa Mađarima i Srbima.

Na ploči sa leve strane prikazan je stari grb Kule a sa desne strane je slika kulske katoličke crkve sv. Georgija. Ovoj ceremoniji prisustvovali su: gradonačelnik Ulma Ginter Čiš, predsednik Asocijacije podunavskih Švaba u Nemačkoj, Hans Supric i Sabine Gaus, poslanica grada Ulma. Udruženje za očuvanje kulske tradicije „ Heimatortgemeinschaft“ iz bavarskog grada Kirhdorfa predstavljao je Matijas Klingvart sa nekoliko članova udruženja. Upravo gospodin Klingvart je jedan od mnogih Nemaca koji su odrasli u Kuli i koji se seća specifičnog švapskog jezika , koji je sadržao, pored nemačkih, i dosta srpskih i mađarskih reči.

Na kraju svečanosti, gosti su položili venac pored „Ulmske kutije“, specijalnog plovila kojim su preci podunavskih Švaba došli u ove krajeve.

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top