Apatin

U Apatinu nema pojedinih lekova i ne zna se kad će ih biti

Prema rečima zaposlenih u Gradskoj apoteci u Apatinu, u ovoj ustanovi trenutno deficitarni lekovi su Brufen sirup za decu, lekovi za dijabetičare (Gluformin od 500mg i od 1000mg, Glucophage).

-Lista lekova kojih trenutno nema u apoteci je podugačka, nedostaju i lekovi protiv koagulacije (zgrušavanja) krvi kao što je recimo Farin koji sprečava stvaranje ugrušaka krvi, rekla je Irena Popović, diplomirani farmaceut. Prema njenim rečima, zaposleni u Gradskoj apoteci su prilično zabrinuti dugačkim spiskom, ali i da njihovi sugrađani ne pomisle da je nestašica propust zaposlenih u ovoj apoteci.

Nedostaju i lekovi za regulisanje visokog krvnog pritiska- hipertenziju (Hemokvin 20mg, Monopril, Monopril plus, Metil dopan…).

Ovo je grupa lekova inhibitora AKE koji utiču na krvne sudove i tako smanjuju krvni pritisak. U Srbiji približno kod 47 odsto odraslog stanovništva je dijagnostikovana hipertenzija, 50 odsto muškaraca i 43 odsto žena. Povišen krvni pritisak je istovremeno i bolest i faktor rizika. Hipertenzija povećava rizik od nastanka šloga, infarkta miokarda i periferne vaskularne bolesti.

Hipertenzija je najmasovniji faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, daleko češći od dijabetesa, pušenja i povišenih vrednosti masnoća u krvi. Važno je reći da su komplikacije hipertenzije brojne, ali verovatnoća pojave komplikacija zavisi od visine krvnog pritiska, koliko problem traje, i prisustva, odnosno, odsustva drugih faktora rizika.

-Nije do nas, zaista ne znamo kad ćemo ponovo moći obezbediti navedene lekove, nadamo se uskoro, rekla je Popovićeva.

Izvor: Radio Dunav

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top