Apatin

"Apatinsko proleće" - Prva cvetna pijaca

 

Juče je u pešačkoj zoni ulice Srpskih vladara u Apatinu održana cvetna pijaca “Apatinsko proleće”. Manifestaciju je organizovalo Udruženje ljubitelja prirode “Franc Špajzer” uz suorganizaciju Turističke organizacije Apatin.

Ova lepa ideja okupila je na prostoru ispred Maksija i Vojvođanske banke uzgajivače cveća, vlasnike rasadnika, prodavce baštenske opreme i cvećare-amatere. Kupci su u ponudi imali bogatu paletu baštenskog i saksijskog cveća po nešto nižim cenama nego obično.

Obzirom da je ovo prva manifestacija ovakvog tipa za koju se nadaju da će postati tradicionalna, organizatore je obradovalo veliko interesovanje publike.

– U ponudi je bilo baštensko bilje, peren, šiblje, ukrasno bilje, kaktusi, i mkoge druge. Posetiocima su posebno interesantne bile biljke mesožerke koje su prvi put predstavljene u Apatinu. Na svakom štandu podeljeni su stručni savetu o održavanju i nezi biljaka, posebno u sušnim periodima, jer su nam leta sve toplija, pa je biljke potrebno održavati na pravi način da bi bile zdrave, jake i imale cvet. To je u sušnim periodima nešto teže nego obično. Stručni saveti su korisni amaterima u ovom poslu, ali i profesionalcima, rekao je Ivan Kovač, predsednik Udruženja ljubitelja prirode “Franc Špajzer”.

On je dodao da je zadovoljan saradnjom sa Turističkom organizacijom, da su štandovi na vreme postavljeni, kao i da je mesto dobro odabrano. Kako je danas bilo nekoliko događaja u gradu Kovač je pozdravio bogat dan koji je onima koji su odlučili prošetati ponudio bogatiji sadržaj i svakako pogodovao učesnicima programa.

– Apatin je mali grad i ovakvi sadržaji podstiču građane da izađu i prošetaju, jer se na nekoliko lokacija ima šta videti, dodao je Kovač.

Posetioci su pozdravili ovakva dešavanja.

– Iskoristila sam priliku da kupim cveće po nešto povoljnijoj ceni nego inače. Odlučila sam se za begonije jer su dugotrajne i zahvalne za održavanje, rekla je Branka Tadić.

Neki su očekivali manifestaciju sličniju somborskom proleću, ali je Ivan Kovač rekao da je suviše rano za tako nešto. Potrebno je nekoliko godina upornog i dobrog rada, da manifestacija preraste lokalni karakter, i da se veći broj izlagača odazove na nju. Iz Udruženja se nadaju da će se to u budućnosti i desiti.

Do tada Apatinci će već u maju ponovo uživati u programima ovog Udruženja kada su u planu Dani biologije i predavanje o bolestima pasa, sa posebnim upozorenjem na pojavu srčanog crva.

Izvor: Radio Dunav

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top