Apatin

Premešta se ponton u apatinskoj marini

U apatinskoj marini u toku su radovi na razmeštanju pontona za čamce i jahte. Opština Apatin angažovala je ronioce Društva za podvodne aktivnosti kako bi sve bilo spremno za predstojeću sezonu. Apatinski ronioci za sada odolevaju niskim temperaturama vode, a posao će biti završen oko 10 januara. ...
Apatinski ronioci već tri nedelje obavljaju zahtevne podvodne operacije na premeštanju pontona u apatinskoj mairni. Pomeranje podrazumeva premeštaj betonskih sidrenih kocki težine od 500 kilograma do preko dve tone kojima su pontoni fiksirani za dno reke.

"Ove pontone smo pozicionirali pre devet godina kada je rađena marina. Svaki od ovih pontona na sebi ima četiri sidrena betonska bloka i nije lako roniocima da ih premeštaju. Mi smo angažovani da promenimo lokaciju pontona i premestimo ih tako da nema smetnji i da ima prolaza kroz celu marinu", kaže Milorad Bujić, predsednik Društva podvodnih aktivnosti (DPA) Apatin.

"Hladno jeste, ali izdrži se, pa nije problem. Padobrane koristimo za pomeranje tegova tako što ih prikačimo i naduvamo, pa pomeramo na drugu lokaciju uz vezivanje za sajle pod vodom", objašnjava Veljko Cvjetićanin, ronilac DPA.

Posao je počeo sredinom decembra prošle godine, uslovi ronjenja su ekstremni zbog niske temperature vode, koja je oko 2 stepena.

"U saradnji sa roniocima koji su na pontonima ili čamcima nama nije ništa problem, jer timski radimo. Najgore nam je otkačiti kanape i sajle koje su obrasle algama, školjkama...", veli Minja Bujić, ronilac DPA.

"U međuvremenu je montiran novi veliki most na apatinskoj marini, jer raniji nije omogućavao plovilima sa većim gabaritima da prolaze ispod njega. Jedan deo marine bio je nedostupan za jahte, ali sad je i to promenjeno za korisnike", dodaje Bujić.

Za potrebe rekonstrukcije pontona angažovano je deset ronilaca DPA, a investicija je vredna oko osam miliona dinara.

Izvor: RTV

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top