Izdvojeno

Zašto svaka firma treba da koristi program za fakturisanje?

Živimo u 21. veku i Internet je danas mesto na kojem se prometuju milioni dolara svakoga dana. I pored toga, upotreba tehnologije, a naročito softvera, u svakodnevnom poslovanju u Srbiji i dalje ima ogroman potencijal za rast.

Da li koristite program za fakturisanje?

Programi za upotrebu u svakodnevnom poslovanju su se dosta promenili u poslednjih 10 godina i vreme kada ste morali da plaćate instalaciju, održavanje i podršku za poslovni softver je prošlo. Danas su poslovni programi na Internetu, to jest pristupate im kada želite i odakle želite i koštaju samo delić onoga što su koštali nekada.

Jedan od osnovnih alata koje svaka firma treba da ima je softver koji omogućava fakturisanje, upravljanje klijentima i izveštavanje.

Ukoliko ne koristite softver ovog tipa i morate da zovete knjigovođu svaki put kada pravite račun ili predračun ili za to koristite Word ili Excel - složićete se to ume da bude mučno. Ne samo što je naporno nego fakturisanje na ovaj način često dovodi i do grešaka u podacima na samom računu, a zahteva i mnogo više vremena nego što bi trebalo.

Koji su benefiti korišćenja programa za fakturisanje?

Upotrebom softvera olakšavate sebi život i štedite vreme. Vreme je jedini resurs koji ne možete nadoknaditi i to ga čini izuzetno dragocenim. Zašto bi potrošili pola sata na pravljenje računa ili ponude ako sve možete da završite za minut ili dva?

Ali ne radi se samo o vremenu. Poslovni softveri takođe pružaju brz uvid u poslovanje - u prihode, rashode i dugovanja. Ovo je naročito važno za donošenje pravih odluka i upravljanje firmom.

Koji softver odabrati?

Kod nas na tržištu postoji nekoliko rešenja koja se razlikuju po svojim funkcijama i načinu na koji rade. Takođe, moramo primetiti da se pored funkcija, rešenja znatno razlikuju i po stilu poslovanja i načinu na koji nude svoje proizvode i usluge.

Postoje tradicionalni proizvođači softvera koji su primarno orijentisani ka knjigovodstvu. Iz ugla preduzetnika, čoveka koji je odgovoran za poslovanje firme i na svojim leđima nosi brige i razmišlja kako da firma ostvari što veći profit i kako zaposleni da dobiju plate na vreme - ovi programi nisu baš najbolje rešenje. Preduzetnik nije knjigovođa. Iako je dobar knjgovođa zlata vredan za svaku firmu, preduzetnik ipak ima potrebu za softverom koji se fokusira na poslovanje.

Pored toga što je u fokusu ovih programa knjigovođa, ono što preduzetnike dodatno čini nezadovoljnim su troškovi instalacije, održavanja i podrške. Zaista je teško prihvatiti da se u 2017. godini telefonska tehnička podrška dodatno naplaćuje, na primer.

Za razliku od tradicionalnih proizvođača softvera, u prethodnih godinu dana pojavilo se i nekoliko modernih rešenja. Moderna rešenja su fokusirana na preduzetnika i poslovanje, a ne na knjigovođu. Pored toga što izgledaju mnogo lepše od tradicionalnih, što su mnogo lakša za upotrebu i mnogo jeftinija, u prvi plan stavljaju ono što je preduzetniku potrebno. A to je fakturisanje, izveštavanja i upravljanje klijentima.

 Naš izbor - Moje Fakture

Isprobali smo nekoliko domaćih rešenja i program za fakturisanje koji nam se najviše dopao dolazi iz servisa Moje Fakture.

Zašto? Zato što smo za svega nekoliko minuta uspeli da otvorimo nalog i napravimo fakturu. Ovo nam se mnogo dopalo. Nismo morali ništa da instaliramo, nikoga da zovemo, a sve je radilo odmah. Sve se nalazi u Cloud-u. I program i podaci i to znači da je sve dostupno sa svih vaših računara - iz kancelarije, od kuće, sa mobilnog telefona....

Naročito nam se dopalo što je servis integrisan sa Narodnom Bankom Srbije što znači da je prilikom izdavanja računa dovoljno da znamo PIB ili matični broj klijenta. Upisom PIB-a, podaci o klijentu su se automatski pojavili i sve što je trebalo da uradimo je da upišemo stavke na računu i to je to.

Pored super jednostavnog fakturisanja, dopale su nam se i druge funkcije servisa. Grafikoni i izveštavanje nam pružaju odličan uvid u poslovanje i vrlo jasno govore kako posao "ide". Upravljanje klijentima nam na jednom mestu pruža istoriju svih transakcija za svakog klijenta, daje uvid u njegova dugovanja. Svi računi i predračuni se mogu preuzeti u PDF formatu, a uspeli smo da postavimo i svoj logotip na fakturu.

Sve je veoma jednostavno i jako lepo izgleda. Takođe, ono što je jako važno za nas koji nismo koristili ovaj servis do sada je to što servis Moje Fakture može se isprobati potpuno besplatno u okviru probnog perioda koji traje 30 dana od dana aktivacije naloga, tako da ne postoji rizik da potrošimo novac na nešto što nam se ne sviđa.

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top